Gaasterland in Zuid West Friesland

Een unieke combinatie van bos en water

OUDEMIRDUM

Het nostalgische brinkdorp. Er heerst altijd een gemoedelijke en ontspannen sfeer in Oudemirdum. Dat is niet alleen te danken aan de gastvrije inwoners die al “eeuwen” toeristen ontvangen, maar ook door de bosrijke omgeving. Oudemirdum is een beetje Drente, maar dan met een extra dimensie: het IJsselmeer.
Het zeer gevarieerde cultuurlandschap rondom Oudemirdum kan gemakkelijk per fiets en te voet worden verkend. Er ligt een schitterend netwerk van wandel- en fietspaden.
Een populaire locatie voor strandliefhebbers en surfers is het aan het IJsselmeer gelegen dagrecreatieterrein De Hege Gerzen. Behalve een mooi op het zuiden georiënteerd zandstrand vindt men er een kinderzwembad, speeltoestellen, een prachtige midgetgolfbaan en een strandpaviljoen met een prachtig uitzicht op het het IJsselmeer.

ZUIDWEST FRIESLAND

In de op fietsafstand gelegen historische stadjes zoals Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Sneek en Bolsward zijn de herinneringen aan het rijke verleden nog tastbaar aanwezig. De Friese steden dreven handel die hen geen windeieren heeft gelegd, getuige de fraaie monumenten, geveltjes, en kostbare stoffen en luxeartikelen, die te bewonderen zijn in de verschillende musea van Zuidwest- Friesland.

De oude ambachten en volkskunsten worden nog steeds in ere gehouden. Er zijn ambachtelijke aardewerkfabrieken in Workum en Makkum. En in Bolsward wordt al jaren op traditionele wijze de Friese Berenburg gemaakt

GAASTERLAN-SLEAT

Er zijn enkele overeenkomsten tussen het Salzburgerland en Gaasterland. Beide regio’s steken een behoorlijk eind boven de zeespiegel uit, in beide landen beheren natuurbeschermingsorganisaties en boeren het landschap en zijn er meren. Beide zijn eeuwenoude vakantiebestemmingen. “Evergreens” die met de tijd mee zijn gegaan.
Maar wat de gemeente Gaasterlân-Sleat in huis heeft, is bijzonder: gladgestreken fietspaden door de bossen en weiden, ruim baan en wind voor actie op het water, recreatiewater dwars door de bossen, zandstranden en een in het meer verdwijnende avondzon.
De Friese meren en het IJsselmeer rondom Gaasterland bieden veel mogelijkheden voor actieve vakanties zoals fietsen en wandelen door de bossen en langs de meren. Aan de kilometerslange IJsselmeerkust zijn ideale stranden om te surfen, zonnen en zwemmen. Het IJsselmeer en de Friese Meren zijn natuurlijk uitermate geschikt om schitterende zeiltochten of vaartochten te maken. En echte vissers kunnen gerust hun hengel meenemen, want de Friese wateren zijn bijzonder visrijk!
Golfers kunnen terecht op één van de mooiste golfbanen van Nederland. We hebben hiervoor zelfs een mooi golfarrangement samengesteld